Wat is chinese massagetherapie?

Chinese Massage is een combinatie van VoetreflexPlustherapie en TuiNa waarbij gemasseerd wordt op reflexzones op de voeten en meridiaan banen op het lichaam. Door de energie van het lichaam met behulp van massage in balans te brengen en de circulatie van Qi (energie) en bloed te bevorderen kunnen veel klachten worden verholpen. Naast massage wordt in een behandeling indien noodzakelijk gewerkt met moxa, cupping en magneten.

 

VoetreflexPlus

In de voeten zitten reflexpunten die verbonden zijn met het zenuwstelsel en alle organen, gewrichten, klieren en spieren. De voet weerspiegelt de conditie van het lichaam en ook van de emotionele gesteldheid: je kan de voet zien als het kompas voor het lichaam. Door gedoseerde druk uit te oefenen op de reflexpunten wordt natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam geactiveerd. 

tuina massage

Op de voet zitten ook de startpunten van de meridiaan banen die zorgen voor de energiestromen in het lichaam die vanuit de TuiNa massage behandeld worden. 

Deze therapeutische massage is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit is een natuurlijke vorm van genezen die al meer dan 3000 jaar in China wordt toegepast.

TuiNa maakt gebruik van een groot aantal massagetechnieken op het hele lichaam.

Naast massage en acupressuur wordt indien nodig ook verwarmende moxa of cupping ingezet.


moxa

Moxa bestaat uit gedroogd bijvoetkruid, een plant uit de natuur. Het wordt in losse vorm gebruikt of geperst in de vorm van een sigaar. De moxa wordt aangestoken en boven acupunctuurpunten of meridianen gehouden. 

Moxa heeft een diep verwarmend  effect en wordt naast Chinese massage toegepast om Qi (energie) in de meridianen te versterken, te activeren, te bewegen en te verwarmen. Het verwijdert externe pathogene factoren (ziekmakers) en voedt het bloed. Het wordt o.a. ingezet bij koude aandoeningen & stagnaties.

 

cupping

Cupping is een techniek waarbij cups vacuüm worden gezogen op de huid met behulp van een pomp. Het wordt naast de TuiNa massage gebruikt om bloed te bewegen en wordt o.a. ingezet bij stagnaties (pijn) aan spieren (spierknopen), arm-, nek- en schouderpijn en pijn aan de onder- en bovenrug, maar ook bij verkoudheid en griep.

 Op plekken waar de stagnatie groot is verschijnt een verkleuring. De kleur van de plek en de periode waarna deze verdwijnt geeft de mate van de stagnatie aan. Dit kan zijn van licht rood tot diep paars en de plek kan binnen enkele uren verdwenen zijn of nog verschillende dagen zichtbaar blijven. Na cupping is het noodzakelijk om de behandelde plek goed af te dekken en tocht /kou te vermijden. Ook wordt afgeraden het lichaam aan zonlicht bloot te stellen.

 


auriculotherapie (ooracupunctuur)